Op reis met Mette en Jort, grenzeloos leuk

Kinderboekenweek in Teylingen

Kinderboekenweek in Teylingen

TEYLINGEN, 5 oktober 2012 – Op verschillende scholen in Teylingen wordt deze dagen de kinderboekenweek gevierd. Het thema dit jaar is ‘Hallo Wereld’. Door leraren, leerlingen en bezoekende schrijvers wordt het thema verder uitgewerkt. Op basisschool De Kinderburg in Sassenheim verliep de opening van de Kinderboekenweek op een heel bijzondere manier. Op het nieuwe podium in de aula was woensdagmorgen een vliegtuig geland met reizigers uit allerlei landen. Een echte stewardess introduceerde de vreemdelingen die allemaal iets hadden meegebracht dat typerend is voor hun land.

Een Fransman met een heuse baret en een stokbrood vertelde iets over Frankrijk, een echte Egyptenaar vertelde over het eten en het klimaat in zijn land en leerde de kinderen een paar woordjes Arabisch. Er was ook een Spaanse met castagnetten die de kinderen in het Spaans tot tien leerde tellen tot en iemand uit Kenia, gekleed in traditionele Afrikaanse doeken en prachtige kettingen van de Masai. Tussendoor zongen de kinderen enthousiast het speciaal door juf Tonny geschreven lied “ ’t Is Kinderboekenweek”. De komende anderhalve week zal er in de groepen gewerkt worden rond het thema “Hallo wereld”. In de aula is er een Kinderboekenweekhoek ingericht met spulletjes uit allerlei landen van de wereld. Op vrijdag 12 oktober vindt hier de afsluiting van de Kinderboekenweek plaats.


Op basisschool De Regenboog in Voorhout is de kinderboekenweek woensdag op spectaculaire wijze geopend! Beide groepen 8 hebben ’s ochtends tijdens de inloop de Flashmob Hallo Wereld opgevoerd op het schoolplein. Alle leerkrachten en veel kinderen kwamen deze morgen met een ‘werelds’accent op school.
Een dag eerder had de populaire schrijver Hans Hagen de groepen 3, 4 en 5 van De Regenboogschool bezocht. Via zijn boeken nam hij de kinderen mee op een indrukwekkende reis rondom de wereld. Zijn inspiratie doet hij op tijdens zijn buitenlandse reizen. De kinderen kregen prachtige foto’s te zien. Het mooiste was voor de kinderen toch wel zijn gouden griffel, die verstopt
zat in een oude sok. Natuurlijk werd er ook voorgelezen! Hans Hagen blijkt een geboren verteller op papier, maar ook voor de klas. Na een druk bezochte signeersessie werd het bezoek aan De Regenboog afgesloten.
Nog voordat de kinderboekenweek begon bezocht de Teylingse kinderboekenschrijfster en stewardess Geeri Bakker al alle groepen 6,7, en 8 van deze school. Het thema van de kinderboekenweek van 2012 sluit naadloos aan bij zowel het beroep van de auteur als de door haar geschreven kinderboekenserie ‘ Mette meets the world’. Het was voor de kinderen een groot feest om de auteur in uniform te mogen ontvangen, handtekeningen te kunnen vragen en ook nog eens mee te mogen denken met de nieuwe avonturen die hoofdpersoon Mette in een volgend deel gaat beleven.

In een korte workshop leerde de schrijfster de kinderen de fijne kneepjes van het fantaseren. Als je af zou gaan op de onverdeelde aandacht voor de workshop, kunnen we in Teylingen in de toekomst nog veel auteurs tegemoet zien.